Tradičné slovenské jedlo zo zemiakov, múky a bryndze. Tradície treba udržovať a pirohov sa netreba báť.
POTREBUJEŠ
/cca 4 porcie/
na cesto zemiaky 3 ks stredne velké
polohrubú múku cca 1 šálka - zaleží od zemiakov sol
náplň zemiaky - 2 ks stredne velké bryndzu čerstvý kôpor
na dokončenie cibulu sol čerstvý kôpor smotana alebo hustý jogurt
POSTUP
Ako prvé si uvar umyté zemiaky v šupke. Nechaj vychladnúť očisti a roztlač tlačidlom na zeleninu. Trochu zemiakov si nechaj, budeš ich potrebovať na plnku. Pridaj sol a múku a premiešaj, aby sa všetko spojilo. Vymiesiš cestičko a necháš chvílu odpočinúť, zatial si priprav plnku. Zbytok roztlačených zemiakov zmiešaj s bryndzou a dochuť nasekaným čerstvým kôprom. Cesto rozdel na dve časti, aby sa s nim lahšie pracovalo a vyválaj na pomúčenej doske asi na pol cm hrúbku. Pomocou pohára vykroj kruhy a zbytok cesta opäť spoj dokopy a vyválaj kým nevyužiješ všetko cesto. Na každý kruh daj do stredu za lyžičku náplne a spoj kraje. Pritlač kraje zlahka vidličkou, aby náplň ostala uzavretá. Vo velkom hrnci nechaj zovrieť vodu a zatial si priprav cibulku. Nakrájaj na tenke mesiačiky a pomaly opekaj na olivovom oleji, aby ostala sladká a mäkká. Daj variť pirohy, hotové sú keď vyplávaju na povrch. Nalož na tanier, dozdob bryndzou ktoru zmiešaš so smotanou alebo jogurtom, cibulkou a čerstvým kôprom. Máj lasky čas ☮️
V našich receptoch nie sú použité žiadne platené reklamné produkty. V prípade, že sa vám páči čo robíme, alebo nás chcete podporiť, môžete tak kúpou oblečenia našej "udržateľnej" značky LASKAMiER. Ďakujeme. https://laskamiershop.sk
Značky, ktoré sú viditelné sú tam preto, že ich používame a sme spokojní s ich kvalitou.
.
Comments