Tento recept je nazvaný síce ako Vegetariánsky, ale v skutočnosti ho pripravujem už VEGÁNSKY. Pochádza z čias kedy som ešte jedával mliečne výrobky. Tak kludne ako máte radi, môžete mliečne výrobky tiež zameniť za rastlinné.
Je to špeciálna udalosť, takže si musíme hlavne všetko dôkladne nachystať a rozvrhnúť čas tak, aby sa všetko podarilo načas. Pekne v klude a s láskou, aby ju v jedle bolo cítiť. Veď sú predsa VIANOCE.
Vegánska kapustnica
Čo by to boli za Vianoce bez kapustnice? Ukážem Vám ako túto výbornú polievku uvariť aj bez mäsa a garantujem, že keď ju vyskúšate nebude to poslednýkrát, čo ju uvaríte. Okrem toho, pravá vianočná kapustnica bola pôvodne bez mäsa, ale každý má na tú pravú svoj vlastný recept.
POTREBUJEŠ
kyslá kvasená kapusta
koreňová zelenina
mrkva, zeler, petržlen,
cibula, cesnak
voda
sušené hríby
sušené slivky
bobkový list
nové korenie
čierne celé korenie
zemiaky
vegánska šlahačka
POSTUP
Začneme kapustnicou, tá sa bude variť najdlhšie a zároveň bude celý deň pekne rozvoniavať všade naokolo. Varíme všetko spolu v jednom hrnci. Pustíme sa do toho. Máme tu peknú kyslú kvasenú kapustu, kvasená zelenina je velice zdravá-poprekrajujeme ju pekne na menšie sústa, aby sa polievka dala lahko jesť. Hodíme do hrnca aj spolu so šťavou, zalejeme vodou a dáme variť. Prihodíme korenie, sol a bobkový list. Sušené hríby si zalejeme horúcou vodou a necháme aspoň 10 minút namáčať. Nakrájame si zeleninu-mrkvu, zeler, petržlen na malé kocečky a pridáme ku kapuste aj spolu s jednou velkou ošúpanou cibulou. Pridáme na kocky nakrájaný zemiak, sušené ovocie a hríby aj s vodou, v ktorej sa máčali a necháme variť na čo najmenšej teplote aspoň 4 hodiny. Na záver moja mama ešte pridá smotanu na šlahanie. Ja používam vegánsku alternatívu, ktorá je ešte lepšia. Čerstvý chlieb a trochu sušenej čili papričky a máme dokonalú tradičnú polievku. Zjem vždy pol hrnca. A keď ste zvyknutí vyvárať v nej klobásu a udené mäso-ver, že ten rozdiel neucítiš. Všetká chuť je totiž v zelenine. Moja vianočná kapustnica.
Zemiakový šalát
Ďalšie jedlo, ktoré nikdy nechýbalo na vianočnom stole. Majonézový zemiakový šalát. Ja používam rastlinnú majonézu, ktorá neobsahuje vajcia.
POTREBUJEŠ
zemiaky
koreňovú zeleninu
mrkva, zeler, cibula
hrášok
kyslú uhorku
ocot
sol
cukor
vodu
vegánsku majonézu
sol
korenie
POSTUP
Ako prvé si dáme uvariť zemiaky v šupke. To nám zaberie najviac času, ktorý využijeme na prípravu ostatných vecí. Nakrájame si cibulu alebo šalotku na velmi malé kúsky a spolu s octom, cukrom, solou, čiernym korením a trochou vody to necháme na miernom ohni variť, kým sa nevyparí voda a ostane nám ochutený koncentrovaný nálev. Neskôr ho použijeme a budeme v ňom marinovať uvarené očistené nakrájane zemiaky. Dáme stranou a pustíme sa do krájania mrkvy a zeleru na velmi malé kúsky. Necháme variť v malom množstve vody a na záver pridáme mrazený hrášok. Kyslú uhorku nakrájame tiež na malé kúsky. Keď očistíme uvarené a vychladené zemiaky, nakrájame ich na kúsky-kocky alebo obdĺžniky a zalejeme nálevom. Necháme v náleve až do večere, potom scedíme cez sytko a zmiešame spolu s varenou zeleninou, kyslou uhorkou a majonézou. Dochutíme solou, mletým korením a v prípade, že je šalát kyslý dorovnáme kyslosť trochou cukru.
Domáci nekysnutý chlieb
Tento jednoduchý chlieb vyzdvihne vianočnú kapustnicu na úplne iný level. A žiadna extra práca naviac. Domáci chlieb zaručene poteší každého...
POTREBUJEŠ
450g špaldovej múky
500ml bieleho hustého jogurtu
sol
malú lyžičku sódy na pečenie
hrsť slnečnicových alebo iných semiečok
POSTUP
Vyhrejeme si trúbu na 190 stupňov. Všetky ingrediencie iba zmiešame a zlahka zamiešame. Nemiesime iba vytvarujeme do bochníka. Na pekáč alebo plech vymazaný olejom premiestnime bochník, zasypeme trochou múky a narežeme do kríža. Pečieme asi 50 minút alebo kým nie je upečený do chrumkava.
Zeleninové fašírky
Doteraz sme sa bez mäsa krásne zaobišli, ale problém príde, keď prichádza hlavné jedlo. A to bývala u nás doma ryba. Ja mám vlastný recept, ktorý nahradí aj jedenie tohto krásneho zvieraťa. Keď som bol decko, bol som zvyknutý pozerať sa na kapra, ktorý nám týždeň plával vo vani a potom ho tatko zabil, vypitval a spracoval. Vtedy mi to prišlo normálne, lebo sa to takto robilo. Moje dieťa bude o tento zvyk ochudobnené. ☺️🙏
POTREBUJEŠ
zemiaky
karfiol
syr
petržlen
strúhanku
sol
korenie
kapustu
olej
POSTUP
Pár zemiakov sme si už uvarili a očistili. Dáme si uvariť karfiol a nakrájame kyslú kvasenú kapustu. Môžeme ale kludne použiť hocijakú zeleninu alebo hocijakú kombináciu, ale mne velmi zachutila a navyše zemiaky a kapusta sú dosť tradičné a tradičné mám rád. Uvarené zemiaky a karfiol spolu v mise roztlačíme, pridáme nakrájanú kapustu, trochu bielej alebo cícerovej múky, dochutíme cesnakom, solou, korením a petržlenovou vňaťou. Nastrúhame syr a zamiešame. Ochutnáme. Chuť by mala byť výrazná a koncentrovaná, takže sa toho nebojíme. Takto prichystanú zmes je ideálne nechať do večera tiež v chladničke odležať a nechať zhustnúť. Pred opekaním si vytvarujeme faširky-mokrými rukami si odoberáme porciu a vytvarujeme gulky. Rozplastíme a obalíme v strúhanke. Vysmážame v horúcom oleji z oboch strán do chrumkava a necháme odležať na papierovej utierke.
Коментарі